Potravinářský průmysl
v rozvoj. zemích – zpravidla jednou z mála složek, která je velmi výrazně zastoupen v národním hospodářství
charakter rozvoj. zemí – zaměstnává 4/5 lidstva, představuje1/3 svět. potravin. výroby
v rozvoj. zemí – převaha řemeslného až samozásobitelského charakteru
odlišnost v rozsahu a struktuře
1. skupina
pracuje z dovážených surovin – není spjata se zemědělskou výrobou
závody – ve velkých přístavech, železničních uzlech, velkoměstech, např. výroba rostl. tuků, cukrovinek, čokolády, mlýny, lihovary, pivovary
2. skupina
= provozy méně rozsáhlé
2 typy závodů
a) orientace přímo na suroviny – cukrovary, lihovary, škrobárny, mlékárny, sýrárny, masokombináty
b) orientace přímo na spotřebitele – pekárny, výroby nealka, lahůdkárny, v rozvinutých zemích – výroba potravinářských polotovarů
vyspělé státy – široký sortiment výroby, v hl. složkách téměř úplný
rozvoj. státy – sortiment mnohem užší, ty, které se dají exportovat
Článek podporuje:
lisovna, vstřikování plastů , plastové reklamní předměty
bazar stroje, cnc frézky, karusely
zdvihací zařízení, vázací technika, školení jeřábníků, vazačů břemen
Žádné komentáře:
Okomentovat